Monday, October 25, 2010

Bersekolah Menengah

Aku bersekolah menengah di Sekolah Menengah Dato' Syed Ahmad, Kuala Nerang, Kedah. Walaupun hati membuak-buak ingin bersekolah agama pondok iaitu Sekolah Menengah Agama Al-Ahmadiah di Padang Nyior, Padang Terap. Aku ingin bersekolah agama pondok kerana semua kawan-kawan kampong bersekolah di sekolah agama padang Nyior atau lebih dikenali sekolah pak Pondok Pak Teh Mat.  namun bapaku inginkanaku bersekolah menengah di Kuala Nerang, katanya mengaji sekolah pondok tak gi kemana. ilmu agama boleh dicari dan mengaji sekolah agama pun tak semestinya alim.

Jadi aku menurut saja kata bapaku yang menghantar aku ke sekolah Menengah Dato Syed Ahmad(SMDSA).  Aku dimasukkan ke dalam kelas 1A1 iaitu kelas Seni Perusahaan kelas yang tak berapa pandai kerana keputusan peperiksaan darjah lima aku sekadar 3A 2C sahaja.  Guru tingkatan aku pada masa tu Cikgu Ahmad Jamili iaitu orang Kuala nerang duduk depan Loji air Bukit Gedong.  Cikgu jamili aku kenang sampai sekarang sebagai cikgu yang amat garang dan tegas. kami selalu dipukul dengan rotan, sikat rambut, atau gelang getah jika tidak dapat menjawab soalan yang ditanya mengenai bahasa melayu kerana beliau guru bahasa melayu.

Terdapat juga kawan-kawan aku yang menangis apabila dirotan. Disebabkan tinggal dalam kelas yang tak berapa pandai terdapat juga kawan-kawan aku yang tidak boleh menulis dan membaca.  

No comments:

Post a Comment